Gün içerisinde sayısız kez farkında olmadan çeşitli tehlikelere maruz kalabiliyoruz. Gerek evimizde gerekse iş yerimizde farkında olmadan maruz kaldığımız tehlikeler için öncesinde aldığımız bir önlem ise çoğunlukla bulunmuyor. Genellikle iş işten geçince birtakım aksiyonlar almayı tercih ediyoruz. Oysaki maddi manevi kayıpları önleyecek önlemleri almak kısa bir araştırma sonrasında oldukça mümkün.
Tedbirsiz hareket edilen durumla sonrasında bizi üzecek ve geri dönülmesi zor yollara sürükleyebiliyor. İş yerleri önlem alma ve olası kazaları önleme konusunda bir miktar daha özenli davranmaya çalışıyorken yaşam alanlarımızda bu önlemlere maalesef sık rastlayamadığımız bir gerçek.
Yaşanmasından en çok korkulan durumların başını ise yangınlar çekiyor. Bu sebeple de iş yeri veya ev için ilk tercih edilen korunma sistemi yangın ihbar sistemleri oluyor. Olası bir tehlike anında öncesinde bilgi veren yangın, doğalgaz veya ısı dedektörleri nice felaketin önüne geçmede önemli rol oynuyor. Bu dedektörler sayesinde varsa bir tehlike hemen algılanıyor ve çıkardıkları ses sayesinde hızlıca harekete geçmeyi kolaylaştırıyor.
Duman dedektörlerine AVM’lerde, otellerde, okullarda, öğrenci yurtlarında sıklıkla rastlamak mümkün. Duman dedektörleri, kişinin anında algılayamayacağı ısı, ışık veya gaz gibi sıkıntı yaratacak durumları algılayarak gönderdiği sinyaller ve buna bağlı yaydığı ses sayesinde can ve mal kaybının önüne geçmeyi sağlıyor.
Duman dedektörlerinin genellikle yerleştirildiği yerler ise tavan, antre, tavan arasında bulunan merdivenler gibi noktalara yerleştirilmektedir. Eksiksiz çalışan bir duman dedektörü tehlike algıladığı anda devreye girer ve görevini başarıyla yerine getirir. Bu sebeple bu cihazların seçimini yaparken seçeceğiniz firmanın hangi yetkinlikte olduğuna dikkat etmeniz sizi bir adım öne geçirecektir.
Duman dedektörü dışında sizi tehlikelere karşı koruyacak bir diğer cihaz ise doğalgaz dedektörüdür. Doğalgaz dedektörü sanıldığının ötesinde önem taşıyan bir cihazdır. Patlama tehlikesi yaşanabilecek olası ortamlarda mutlaka bulunması gerekir. Gaz dedektörü LPG, karbonmonoksit veya doğalgazda olması gereken seviyenin üstünde bir durum veya kaçak algıladığı zaman devreye girer ve acil uyarı sistemi sayesinde yaşanabilecek patlamaların önüne geçer.
Yangın ihbar sistemin son ayağı ise ısı dedektörüdür. Yangın öncesi ısının kontrolsüz yükselmesiyle birlikte ısı dedektörü bu durumu algılayarak devreye girer. Sıcaklığın genellikle 60 derecenin üstüne çıkması ortada normal bir durumun olmadığının başlıca göstergesidir ve ısı dedektörü bu durumda devreye girer.